Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

środa, 15 czerwca 2011

Makaron w sosie serowo-czosnkowym z kolendrą


Składniki:

150 gram szynki drobiowej
100 gram suchego makaronu pełnoziarnistego lub razowego
pół dużej papryki
średnia marchewka
średnia pietruszka
mała cebula
pół opakowania serka Turek Figura
ząbek czosnku
szczypta kolendry

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody, gotować 10 min. Odcedzone
warzywa dodać do ugotowanego makaronu, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, wymieszać z
serkiem z czosnkiem i kolendrą. Doprawić ewentualnie pieprzem i solą.


PS: Niekiedy z braku czasu robię uproszczoną wersję - szynka, cebula na małej ilości masła, do tego dużo jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, trochę kolendry, wymieszać to wszystko z makaronem i obiad w pół godziny :)


wtorek, 7 czerwca 2011

Wegańskie ciasto marchewkowe

Składniki:

1 średni banan - najlepiej przejrzały
0,3 szklanki cukru brązowego
0,3 szklanki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
1,5 szklanki startej marchewki
1,25 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. 0,25 szklanki rodzynek
ok. 0,25 szklanki żurawiny
ok. 0,25 orzeszków piniowych
ok. 0,25 szklanki połamanych orzechów włoskich orzechów włoskich

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Średnią keksówkę (ok.25cm) wysmarować tłuszczem oraz wysypać mąką. Rozgnieść banana w misce, wymieszać z cukrem, olejem i marchewką. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać mąkę do mikstury bananowej do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać rodzynki i orzechy (ciasto będzie bardzo trwałe).
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec 50-60min do suchego patyczka. 

Przepis inspirowany z tego miejsca

Ciasto jest pyszne, pożywne, średnio słodkie i dość mokre. Chociaż to bomba kaloryczna jest warte grzechu i bardzo zdrowe!
I nie martwcie się - nie czuć marchewki :)