Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

środa, 31 sierpnia 2011

Kurczak w sosie kurkowo-śmietanowym na makaronie orkiszowym

Kurczak w sosie kurkowo-śmietanowym na makaronie orkiszowym


Składniki (na 3 porcje):

szklanka kurek
pół cebuli
kilka łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego o śmietankowym smaku
filet z kurczaka (ok. 300 gram)
przyprawa do kurczaka (ja używam rewelacyjną piri-piri)
sos sojowy
świeża pietruszka
trochę oleju
pieprz, sól

Przygotowanie

Kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy ulubioną przyprawą (aj piri-piri która nadaje kurczakowi charakteru i powoduje że jest przepysznie kruchy) bądź sosem sojowo-grzybowym, odstawiamy na ok 30-60minut aby przeszedł smakiem.
Kurki wraz z cebulą dusimy na małym ogniu do miękkości, można trochę doprawić solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i całym sosikiem dodajemy do kurek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy kilka minut. Dorzucamy śmietanę, możemy trochę zagęścić i mamy gotowy sos, który posypujemy świeżą pietruszką (doskonale się komponuje).

Danie to jest szybkie i pyszne, kurczak rozpływa się w ustach, rewelacyjnie smakuje z makaronem orkiszowym (ja kupuję z Goliarda) czy innym pełnoziarnistym oraz z dowolną sałatką.


Smacznego :)

Gorąco zachęcam do wykorzystania sezonu kurkowego oraz mrożenia ich na zimę, można wtedy poczuć smak schyłku lata nawet zimą.

niedziela, 14 sierpnia 2011

Kuskus z truskawkami i borówkami

Jeszcze 2 miesiące temu nie znałam smaku kuskusa, a że nie jest "kaszowa" to nie wydawało mi się, że chcę w ogóle poznać. Ale ponieważ owsianki już mi się trochę znudziły, postanowiłam raz spróbować i zakochałam się od pierwszego posmakowania.
Kuskus jest naprawdę pyszny i pożywny, a przy tym bardzo szybko się go przygotowuje i można go łączyć zarówno z mięsem jak i owocami/bakaliami.

Chciałabym pokazać co prostego i pysznego można zrobić i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie dzięki czemu nasz lunch będzie zdrowy, pożywny i napełni nas dobrym samopoczuciem oraz energią.
I już się nie wymigamy brakiem czasu ;) 


Kuskus zalewamy wrzącą wodą, odczekujemy 5 minut i mieszamy z łyżeczką brązowego cukru oraz pokrojonymi owocami.

Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Doskonale smakuje z truskawkami, malinami, borówkami, nektarynkami - z czym tylko nie chcecie!

Z racji tego że kuskus wystarczy zalać wrzątkiem można go zabrać do pracy  w pudełeczku i szybko przyrządzić na świeżo ;)


A wy jadacie kuskus?

środa, 10 sierpnia 2011

Sernik jagodowy

W życiu zdarza nam się grzeszyć, ależ oczywiście, w tym świecie pyszności nie da się jeść tylko i wyłącznie zdrow,o a przy tym niskokalorycznie.
O tym serniku myślałam od kilku lat i zawsze mi było szkoda. Teraz jak nauczyłam się  przerabiać potrawy pod siebie nie byłabym sobą, gybym nie spróbowała zrobić go po swojemu ;)
Przepis pochodzi z tej strony i został z niej skopiowany w większości.

Zapraszam Państwa na 


SKŁADNIKI

Spód:

- opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
-ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut

Masa serowo-jagodowa:

- 700 g sera chudego w wiaderku (dr Oeteker ma świetne wartości)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki (płaskie)
- 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
- 400-500 ml jagód

Polewa:

-300g - 400g jogurtu greckiego
- 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
WYKONANIE:


Jagody miksujemy blenderem. Do miski wkładamy ser śmietankowy, wbijamy jajka, sypiemy mąkę i cukier wanilinowy. Całość miksujemy do połączenia się składników - krótko, na koniec dodajemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę).
Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ale wyłączonego na 15 min.
Studzimy sernik. 
Chłodzimy w lodówce - im dłużej tym smaczniejszy!

Sernik jest przepyszny, o smaku dotąd nieznanym :) Wklejam go tutaj, żeby go przypadkiem nie zgubić ;)

UWAGA!
Sernik jest mało słodki, jeśli lubisz słodsze spróbuj masę i dosłodź :)

wtorek, 9 sierpnia 2011

Spaghetti według pięciu przemian

Spaghetti można robić na wiele sposobów i często ten sam sposób w zależności od wykonania inaczej smakuje ;)
Zamieniając kilka składników spaghetti może stać się o wiele zdrowsze. To jest właśnie taki przepis.  Darujmy sobie więc mięso wieprzowe, gotowe sosy (jak dla mnie okropieństwo pełne sztucznych substancji i cukru) oraz jasny makaron, a możemy być pewni że jemy dużo zdrowiej.

Zdrowe Spaghetti


Składniki (na 4 porcje)

paczka makaronu pełnoziarnistego lub razowego (400 gram)
pół kilo mięsa drobiowego (świetne z indyka na kotlety indykpol)
trzy puszki pomidorów bez cukru
średnia czerwona papryka
mała cebula
ząbek czosnku
czarny sezam
olej
przyprawy: oregano, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, imbir

Ja robię spaghetti według Pięciu Przemian, ale dla kogoś kto nie odżywia się w ten sposób kolejność może być dowolna. Można też pominąć sezam, radziłabym natomiast zostawić imbir, gdyż wpływa na trawienie a nie zmienia smaku potrawy. Poza tym z prażonym sezamem i połączeniem tych 5 kategorii smaków spaghetti smakuje naprawdę pysznie.
Wykonanie


Na rozgrzaną patelnię (O), wlewamy olej rzepakowy (Z), wrzucamy pokrojoną w niewielkie paski czerwoną paprykę (Z),  pokrojoną w kostkę cebulę (M), przyprawiamy imbirem i pieprzem (M), na koniec solą (W) i dusimy do miękkości warzyw. 
Następnie dodajemy mięso (D) i podsmażamy, aby mięso nie było surowe. Kolejno dodajemy pomidory z puszki i dusimy (D). 
Na koniec przyprawiamy, najpierw słodką i ostrą papryką (O), potem wrzucamy świeżo uprażony sezam (Z), oraz oregano (M) i przeciśnięty przez praskę czosnek (M).

Wykładamy na makaron ugotowany normalnie lub według Pięciu przemian, dekorujemy świeżo startym serem oraz listkami bazylii. 

Pyszne, zdrowe, pożywne. 


CIEKAWOSTKA
Pomidory są niskokaloryczne, jest to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor.
Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.
W pomidorach przetworzonych (tych w puszkach) znajduje się jeszcze większa ilość likopenu niż w świeżych.

URODA A POMIDORY
Ze względu na zawartość witamin C i K pomidory polecane są osobom z cerą naczynkową, natomiast dzięki bogactwu przeciwutleniaczy pomidory opóźniają procesy starzenia się. Kwas cytrynowy i jabłkowy działają oczyszczająco, ściągająco i wygładzająco – pomidory docenią więc również osoby z cerą tłustą i trądzikową.
źródło: http://www.kobieta.info.pl/zdrowie-ze-spiarni/732-pomidory