Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

czwartek, 15 września 2011

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i mozarellą

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i mozarellą


Składniki (2 osoby):

500gram szpinaku świeżego
główka czosnku
jogurt naturalny
mozarella
filet z kurczaka
ulubione przyprawy


Naleśniki smażę jak zwykle - po łyżce skrobi kukurydzianej, mąki kukurydzianej, mąki pszennej i mąki żytniej plus jajko, mleko - na teflonie bez tłuszczu.
Szpinak podduszam z czosnkiem i jogurtem dodając trochę pieprzu i soli, do niego wrzucam kawałki przyprawionego kurczaka (np. piri - piri). 
Na naleśnik tarkuję niewielką ilość sera równomiernie go rozkładając, wykładam trochę farszu z patelni, zawijam i trochę podsmażam aby ser się rozpuścił i zespolił z całością. 

Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i sycące, więcej niż 2 takich naleśników nie da się zjeść :)

To jedyna postać szpinaku który mi pasuje. Można do nich podać lekką sałatkę np. z sałaty lodowej, marchewki i papryki. 
Można zrobić w tortilli (ale jest to dużo bardziej kaloryczne choć jeszcze szybsze w przygotowaniu).


PS: Wiecie że mozarella jest jednym z mniej kalorycznych serów ;) ?

sobota, 10 września 2011

Siekany kurczak z orzechami włoskimi według Pięciu Przemian

Danie to lekko zmodyfikowane przeze mnie pochodzi z książki Barbary Temelie - Gotowanie według Pięciu Przemian.

Siekany kurczak z orzechami włoskimi na brązowym ryżu
według Pięciu Przemian


Składniki:

filet z kurczaka
mielone orzechy włoskie (można całe)
imbir 
średnia cebula
czarny sezam
pieczarki
sherry
trochę masła lub/i oleju sezamowego
sos sojowy
słodka papryka, sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię (O) wrzucamy kawałek masła i trochę oleju sezamowego - ja łączę te dwa smaki (Z), dodaję zmielone orzechy włoskie - płaską łyżkę - można pokruszone w kawałkach (Z), wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę (M) i posypuję imbirem (M) następnie sól (W) i trochę wody, żeby był sosik (W) i podduszam.
Kolejno dodaję pokrojony w kostki filet z kurczaka (D) i przyprawiam słodką papryką (O), czekam aż kurczak się podsmaży. Wrzucam świeżo prażony sezam (Z) oraz pokrojone w kawałki pieczarki (Z).
Na koniec zalewam odrobiną sherry - około łyżki (M) oraz doprawiam sosem sojowym (W).

Danie podaję ze świeżo ugotowanym brązowym ryżem.

Jest rozgrzewające, odżywcze, pożywne oraz bardzo syci a przy tym przygotowuje się je błyskawicznie (krócej niż gotuje się ryż)

czwartek, 8 września 2011

Zdrowe grillowanie

Kto powiedział, że grillowanie nie może być zdrowe?
Może być i to jak :) Ja nauczyłam się przenosić swoje zdrowe potrawy nawet na grilla :)

Zapraszam na

Szaszłyki drobiowe z sałatką w stylu greckiej


Składniki:

Szaszłyki

filet z kurczaka
ulubiona przyprawa (u mnie piri-piri)
cebula
pieczarki

Sałatka

sałata lodowa
ogórek
pomidor
ser sałatkowo-kanapkowy Favita light (12%) - pół opakowania
łyżka ziaren słonecznika
jogurt naturalny
przyprawy


Danie to jest smaczne, proste i szybkie. Na grilla możemy zabrać wcześniej przygotowane szaszłyczki, plus sałatkę w pojemniku. 
Kiedy inni będą się objadać tłustą karkówką my nie musimy grzeszyć i pogrążać swojego organizmu :)
Do sałatki można dodać oliwki wedle upodobania, mi smakuje ser Favita bardziej niż Arla w kostkach a przy tym jest 2 razy tańszy:)

Lubię to tanie również zimą z piekarnika.

piątek, 2 września 2011

Jajecznica z kurkami i pomidorem truskawkowym

Jajecznica z kurkami i pomidorem truskawkowym


Składniki:

kurki
cebula
pomidory truskawkowe
jajka
sól, pieprz, imbir

Kolejne pyszne typowo sezonowe danie, jajecznice z kurkami i cebulką którą robiła moja mama urozmaiciłam pomidorkami i świeżo tartym imbirem, a następnie posypałam pietruszką.
Moim zdaniem danie jest pyszne i spokojnie można je zabrać do pracy na zimno.

Śniadania nie muszą być nudne i te same :) Ja wykorzystuję sezon kurkowy w pełni! :)