Kurczak w sosie kurkowo-śmietanowym na makaronie orkiszowym
Składniki (na 3 porcje):
szklanka kurek
pół cebuli
kilka łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego o śmietankowym smaku
filet z kurczaka (ok. 300 gram)
przyprawa do kurczaka (ja używam rewelacyjną piri-piri)
sos sojowy
świeża pietruszka
trochę oleju
pieprz, sól
Przygotowanie
Kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy ulubioną przyprawą (aj piri-piri która nadaje kurczakowi charakteru i powoduje że jest przepysznie kruchy) bądź sosem sojowo-grzybowym, odstawiamy na ok 30-60minut aby przeszedł smakiem.
Kurki wraz z cebulą dusimy na małym ogniu do miękkości, można trochę doprawić solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i całym sosikiem dodajemy do kurek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy kilka minut. Dorzucamy śmietanę, możemy trochę zagęścić i mamy gotowy sos, który posypujemy świeżą pietruszką (doskonale się komponuje).
Danie to jest szybkie i pyszne, kurczak rozpływa się w ustach, rewelacyjnie smakuje z makaronem orkiszowym (ja kupuję z Goliarda) czy innym pełnoziarnistym oraz z dowolną sałatką.
Smacznego :)
Gorąco zachęcam do wykorzystania sezonu kurkowego oraz mrożenia ich na zimę, można wtedy poczuć smak schyłku lata nawet zimą.
Nie próbowałam jeszcze makaronu orkiszowego.
OdpowiedzUsuń