O tym serniku myślałam od kilku lat i zawsze mi było szkoda. Teraz jak nauczyłam się przerabiać potrawy pod siebie nie byłabym sobą, gybym nie spróbowała zrobić go po swojemu ;)
Przepis pochodzi z tej strony i został z niej skopiowany w większości.
Zapraszam Państwa na
SKŁADNIKI
Spód:
- opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
-ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)
Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut
Masa serowo-jagodowa:
- 700 g sera chudego w wiaderku (dr Oeteker ma świetne wartości)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki (płaskie)
- 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
- 400-500 ml jagód
Polewa:
-300g - 400g jogurtu greckiego
- 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
-ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)
Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut
Masa serowo-jagodowa:
- 700 g sera chudego w wiaderku (dr Oeteker ma świetne wartości)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki (płaskie)
- 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
- 400-500 ml jagód
Polewa:
-300g - 400g jogurtu greckiego
- 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
Jagody miksujemy blenderem. Do miski wkładamy ser śmietankowy, wbijamy jajka, sypiemy mąkę i cukier wanilinowy. Całość miksujemy do połączenia się składników - krótko, na koniec dodajemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę).
Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ale wyłączonego na 15 min.
Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ale wyłączonego na 15 min.
Studzimy sernik.
Chłodzimy w lodówce - im dłużej tym smaczniejszy!
Sernik jest przepyszny, o smaku dotąd nieznanym :) Wklejam go tutaj, żeby go przypadkiem nie zgubić ;)
UWAGA!
Sernik jest mało słodki, jeśli lubisz słodsze spróbuj masę i dosłodź :)
Sernik jest mało słodki, jeśli lubisz słodsze spróbuj masę i dosłodź :)
Wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńMmmmmm, zrobilam się głodna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
♥ Mój blog.
jeju smaku narobiłaś, uwielbiam jagody a wgl serniki!:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam... ale smakołyki:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na rozdanie
www.topmodeo.blogspot.com
najpiękniejszy sernik jaki widziałam! Uwielbiam ten kolor i jagody. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńjejuuuuuuuuuu :D wygląda tak pysznie!!! :)) koniecznie musze go kiedyś zrobić!! :))
OdpowiedzUsuń