Chilli con carne
SKŁADNIKI:
pół kilo mięsa wołowego mielonego
puszka czerwonej fasoli
cebula
czosnek - 2 ząbki
papryka - ja daję pół żółtej, pół czerwonej
dwie puszki pomidorów bez skórki całych
olej
przyprawy: kminek, chilli, oregano, sól
papryczka pepperoni i koncentrat- opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek albo rzepakowym. Przyprawiamy mocno kminkiem, oregano, chili - aromatycznie i mocno. Dorzucamy mięso, a na nie przez praskę czosnek i dusimy, następnie paprykę pokrojoną w paski. Wrzucamy pomidory w puszcze. Na koniec fasolę z puszki. Można też dodać kukurydzę, ja nie przepadam. Jeśli mamy wywar wołowy możemy dodać (lub kostkę). Zależy kto co lubi - trzeba próbować.
Całość możemy doprawić jeszcze koncentratem i słodką papryką.
Dla tych którzy uwielbiają bardzo ostro polecam dokroić jedną papryczkę pepperoni :)
Podajemy z brązowym ryżem lub tortillami.
SMACZNEGO!
Luubię chilli con carne, ale robię je trochę inaczej ;)
OdpowiedzUsuńProste w wykonaniu, na pewno wypróbuję. Szczególnie, że mój TŻ uwielbia meksykańskie dania. :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mięsem mielonym, ale chilli con carne w przyzwoitej porcji zjem;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGłoodnaaa :D:D:D
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję w tym tygodniu zrobić :D wygląda pysznie.
obserwuję, bo masz tu naprawdę pyszniaste przepisy! :D
OdpowiedzUsuńdodaj kiedyś kosteczkę gorzkiej czekolady ;) efekt murowany.... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOOO pomysł bardzo ciekawy! Na pewno skorzystam :)
Usuńooo przypomniałaś mi o chilli con carne :) już dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńmmm pychotka! mniam!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła, ale u mnie na razie trwa dieta, więc odpada taki specjał. ;/
OdpowiedzUsuńps: Jeżeli jesteś zainteresowana to u mnie na blogu trwa rozdanie, a do wygrania magiczne jajeczko beauty blender :) Zapraszam! :)