Od niedawna mam maszynę do chleba. Chleb ogólnie odbija się na mojej wadze, po prostu od niego tyję, także pyszny, domowy i ciepły chleb przyrządzamy z mężem tylko w soboty (ahh ten aromat chleba z samego rana...)
Ponieważ mieliśmy ogromy problem z zapadaniem się i opadaniem chleba kombinowaliśmy z przepisem aż mamy - idealny przepis na w pełni pełnoziarnisty chleb z maszyny. Może się komuś przyda :)
SKŁADNIKI
pół kilo mąki pełnoziarnistej lub pszennej (wtedy chlebek będzie biały i taki jak tostowy)
szklanka zimnej wody
jajko
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
paczka suchych drożdży (7gram)
opcjonalnie : ziarna
PRZYGOTOWANIE:
Do maszyny wlewamy wodę, na nią olej, jajko oraz sypiemy sól i cukier. Na to wrzucamy mąkę, my na mąkę wrzucamy ziarna dyni/słonecznika/siemię lnianę -cokolwiek lubicie. Na to suche drożdże.
Jeżeli ustawiamy na opóźniony start nie dodajemy jajka.
Ustawiamy na program basic.
SMACZNEGO :)
Jajko?? Ok, sama do wczorajszego pełnoziarnistego dodałam sok z cytryny i mleko w proszku, ale jajko? po co?
OdpowiedzUsuńTaki miałam przepis, właśnie z jajkiem i chlebek wyszedł przepyszny, więc się przepisem podzieliłam :)
UsuńHm.. Dziwnie. Jeszcze się nie spotkałam z niedukanowym chlebem z jajkiem, dlatego się zastanawiałam jaka jest jego rola w tym przepisie, bo wydaje mi się ono całkowicie zbędne. Aż mam ochotę spróbować wersji z i bez, tak dla porównania ;) Ale na pewno dałabym mniej drożdży, bo już się przekonałam, że cała paczka na 1/2kg mąki to dla mnie za dużo, tym bardziej, że z 1,5-2 łyżeczek wyrasta równie pięknie :)
UsuńTak jak napisałam powyżej miałam ogromny problem z chlebem, który się zapadał do środka, czytałam tu i ówdzie że problem ten dotyczy wielu nowych posiadaczy maszyn do chleba, stąd jak wyszedł mi taki piękny zechciałam się nim podzielić, być może trafi tu ktoś taki jak ja i wyjdzie mu piękny chleb za 1 czy 2 razem a nie za jakimś 6 jak nam w domu ;) Robiłam wersje z i bez jajka i wyszedł naprawdę pyszny. Z drożdżami to też się zastanawiałam że jakoś dużo ale jak dałam połowę to się zapadał. Może zależy też jaką posiada się maszynę?Nie wiem, nie mam takiej wiedzy.
OdpowiedzUsuńmarzy mi się taka maszyna do chleba w domu, ale jakoś ciągle się mogę się zebrać i zakupić :D chlebek wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, chociaż mi niestety lekko opadł. Robiłam z mąki pełnoziarnistej, specjalnej do wypieku chleba/ Magda
OdpowiedzUsuńProgram basic? Powiedz ile czasu ma się piec ten chleb?Ja mam maszynę do chleba MULINEX i w nim nie mam programu basic.
OdpowiedzUsuńBasic to ten pierwszy zazwyczaj, podstawowy program. U mnie trwa 3h.
UsuńU mnie w instrukcji do maszyny jest info, że jak chleb się zapada, to jest za dużo drożdży lub wody albo za mało mąki.
OdpowiedzUsuńA basic to nie jest po prostu program podstawowy? ;)
Właśnie wychodzi na to, że wlewaliśmy zbyt dużo wody :)
Usuń