Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

niedziela, 23 października 2011

Weekendowe szaleństwa : Muffinki

Przyznam się szczerze, że w mym całym rozsądnym odżywianiu zdarzają się dni, kiedy poddaje się złu ;) Nie umiem się oprzeć białym michałkom i cupcake's :) 
Dlatego też omijam z dala te produkty, ale że raz na jakiś czas można a nawet trzeba grzeszyć to nie karcę się za to.
O ile lepiej zrobić cupcake's w domu niż iść do cafe ;)

Tak też się stało w ten weekend :)
Robię pół na pół, mam dwie formy po 6 muffinków, mąż woli czekoladowe, ja cytrynowe. Krem też dzielę na pół :)



Muffiny cytrynowe z makiem i kremem cytrynowym


Przepis pochodzi z rewelacyjnego bloga, który już zapewne znacie Moje wypieki

Składniki (na 6 muffinków)

80ml oleju słonecznikowego (ja użyłam rzepakowego)
110 gram mąki pszennej
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
2 niewielkie jaja klasy M
60gram mleka
90gram cukru pudru (ja robię w młynku z cukru trzcinowego)
sok z połówki cytryny i skórka z całości
łyżka maku


Suche mieszamy, mokre mieszamy - łączymy razem, wlewamy do papilotek zalewając je całe, ja mam formy silikonowe i nic się nie wylewa. 
Pieczemy 25min w temperaturze 190 stopni.


Muffiny czekoladowe z kremem czekoladowym


Składniki (na 6 muffinków)


80ml oleju słonecznikowego (ja użyłam rzepakowego)
110 gram mąki pszennej
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
2 niewielkie jaja klasy M
60gram mleka
110 gram cukru pudru (ja robię w młynku z cukru trzcinowego)
pół gorzkiej czekolady, najlepiej 90%
łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (np. Wawel)
Suche mieszamy razem, mokre mieszamy - łączymy razem, tarkujemy do tego połówkę czekolady na tarce, można pokruszyć jak ktoś lubi kawałeczki,  wlewamy do papilotek zalewając je całe, ja mam formy silikonowe i nic się nie wylewa. 
Pieczemy 25min w temperaturze 190 stopni.



Składniki na krem:

Mascarpone 250g
śmietana 30% 200ml

łyżka kakao o obniżonej zawartości
sok z cytryny i trochę olejku cytrynowego

cukier puder do smaku

Składniki dzielę na pół, mascarpone i śmietana są zimne prosto z lodówki, najpierw ubijam na kremową masę, dopiero dodaję cukier i składniki. 
Wychodzi w sam raz na dużą ilość kremu po 6 muffinek :) 
Robi się go błyskawicznie i zawsze się udaje. 


SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, ale w tym momencie już raczej nie wcisnęłabym tych wszystkich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowe z makiem muszą być pyszne:) nie jadłam jeszcze nigdy takich!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinkowe słodkie szaleństwo! Cytrynowe z makiem rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń