Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

wtorek, 4 października 2011

Zupa porowa z mięsem i grzankami

Zupa porowa z mięsem i grzankami



Składniki (duży garnek zupy ok 8 porcji):

0,5kg mięsa mielonego drobiowego
ok. 0,8kg pory (dwie tacki)
2 kostki rosołowe drobiowe lub 0,5 litra rosołu
serek topiony śmietankowy czy kremowy (ja używam LIDL Light) ok. 300g
pieprz,sól
opcjonalnie: grzanki, groszek ptysiowy

Porę płuczemy i kroimy na talarki, zalewamy wodą tak żeby pływała lub rosołem (ewentualnie wrzucamy kostki do wody). Gotujemy jakieś 30-40min do miękkości. Mięsko dusimy na oliwie z oliwek, razem ze szczyptą pieprzu i soli,  rozdrabniamy je (dla tych którzy mają czas - można zrobić niewielkie mięsne kuleczki), jak już przestanie być surowe z całym sosikiem wlewamy do zupy i gotujemy ok. 15min.
Ser topiony mieszamy  w ciepłej wodzie najlepiej blenderem żeby nie było grudek. Całość wlewamy do garnka i jeszcze jakieś 30minut gotujemy na małym ogniu. 

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna, czasem przed dodaniem mięsa używam blendera wtedy pora nie jest w kawałkach tylko robi się krem. 

Do tego podaję groszek ptysiowy albo grzanki z ciemnego pieczywka (zrobione na teflonie bez tłuszczu).


Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak się przegryzie :) 

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. czekam z niecierpliwoscią na Twoje przepisy :)
    ale serek topiony to najgorsze co może być , zastanawiam sie czym mozna go zastapic?
    Czekam na kolejne wpisy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że jogurt nie da takiego efektu smakowego co serek. Ja używam serków topionych Light i uważam że to dobre rozwiązanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) A tak w ogóle, urocza miseczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie smacznie wygląda ta zupka ;)) i może być z grzankami :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie piękne talerzyki !!!! skąd?!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale sobie skomplikowałaś tę zupę ;) Ona może być 3 razy prostsza :) Robiłam ją kilka razy, z tych samych składników (nie light i z cebulą, parę razy nawet ze śmietaną, ale ostatnio o niej zapomniałam i okazała się równie pyszna). Wszystko trwało 30, góra 40 minut i zrobiłam wszystko w 1 garnku, więc gorąco polecam wygodniejszą i szybszą formę - http://redandpale.blox.pl/2008/03/Zupa-serowo-porowa.html


    PS. ten por, nie ta pora ;) pora to jest dnia ;) aż sprawdziłam z ciekawości w słowniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, każdy robi tak jak lubi :) Ten przepis jest u nas od lat, nie uważam go za specjalnie skomplikowanego. Nie chciałabym dodawać do niego cebuli ;)
      PS: Dzięki za pouczenie ;)

      Usuń
    2. Oczywiście nikt nie każe Ci dodawać cebuli, jeśli nie masz na to ochoty :) Przepis może nie jest skomplikowany, ale może być prostszy i ułatwiający życie, jeśli nie lubi się zmywać ;)

      PS. To nie miało wyglądać jak pouczenie, przepraszam. Po prostu zgłupiałam i zaczęłam się zastanawiać jaki rodzaj ma por i poszukałam w słowniku, bo chciałam sprawdzić czy przez xx lat żyłam w nieświadomości ;)

      Usuń
    3. No i widzisz, może wynika to ze świadomości posiadania zmywarki ;)? Nie wiem, taki przepis mam w swoim kajeciku od lat i stosuje, ale dzięki za nowe inspiracje.

      PS: Nie obrażam się, bardzo się cieszę że zwróciłaś na to uwagę. Nie wstydzę się przyznać do błędu i wolę ich nie popełniać w przyszłości stąd dziękuje raz jeszcze za Twoją uwagę :)

      Usuń