Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

niedziela, 15 maja 2011

Ciasto drożdzowe z rabarbarem

Niestety nie zawsze uda mi się w domu przemycić w 100% zdrowe posiłki, niektórych rzeczy nie da się po prostu zastąpić, no bo na co zamienić przepyszne ciasta drożdzowe z owocami?

Tym razem z rabarbarem!
Przepis inspirowany z TEGO bloga


Przepis na kwadratową blachę 21cm

Składniki:

CIASTO
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłego mleka
20g świeżych drożdzy
4 łyżki cukru brązowego
100gram rozpuszczonej margaryny
jedno żółtko
jedno jajko
trochę soli

dwie duże laski rabarbaru

KRUSZONKA
50gram rozpuszczonej margaryny
dwie łyżki cukru
dwie łyżki mąki

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozrabiamy łyżkę cukru, drożdże, łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę aby drożdze popracowały. 
Mąkę przesiewamy, wrzucamy do niej jajko i żółtko, cukier, wlewamy margarynę i mieszankę z drożdżami, ugniatamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. 
Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę, układamy rabarbar (można go obtoczyć w cukrze, my lubimy mniej słodkie ciasta), na to kruszonkę i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40minut. 

Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Można je wykonać np. z truskawkami czy śliwkami. 
Jest pyszne!




sobota, 14 maja 2011

Naleśniki z truskawkami

Pierwszym truskawkom nie mogłam się oprzeć! Więc zamiast nadzienia cynamonowego wykorzystałam pyszne truskawki ;)


Zapraszam na : 



Mój przepis na zdrowsze naleśniki :

łyżka mąki pszennej
łyżka mąki pszennej razowej
łyżka srobi kukurydzianej
łyżka mąki kukurydzianej
jedno jajko
szklanka mleka

Wychodzi ok 10 naleśników

Naleśniki smażę na niewielkiej ilości oleju albo na sucho na teflonie



Moje składniki są proste, serek zmieszany z fruktozą i truskawki.
Zimą uwielbiam naleśniki z serkiem i cynamonem!



Układamy i zawijamy!
Szybko, smacznie i naprawdę zdrowo!



Smacznego!

Sałatka z wędzonym indykiem

Wiosna nastała więc czas trochę oczyścić nasze ciało - aby poczuć się lekko warto korzystać z pierwszych warzyw i owoców.
Do pracy, na uczelnię, do szkoły polecam - sałatki.
Dzisiaj propozycja typowo dla leniwców, przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 5-10 min, można to zrobić rano przed wyjściem aby sałatka była pyszna i świeża.


Składniki: 

sałata lodowa
duży pomidor
ogórek zielony
roszponka
dwie średnie pieczarki
filet z wędzonego indyka
przyprawy, olej lub jogurt naturalny

Ilości w zależności do wielkości sałatki, ja wrzucam na oko :)

Przygotowanie:

Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. 



Pomidora kroimy wydrążamy (żeby nie było "wody w sałatce") i kroimy w kostkę (ja jeszcze go wcześniej obieram).
Ogórka obieramy, kroimy na paski i również w kostkę.
Pieczarki myjemy (i obieramy jeśli ktoś lubi), kroimy w kawałki. 


Wszystkie składniki wrzucamy po kolei na sałatę.


Indyka kupuję w paczce wędzonego, może być to kurczak. Staram się żeby w mojej sałatce było zawsze 150-200gram mięsa, wtedy czuję się najedzona, a mięso drobiowe ma dużo białka i jest pożywne. 


Indyka kroję w kosteczki. Staram się obkroić skórkę gdyż ta jest najbardziej kaloryczna.


Indyka wrzucamy do miski. Na koniec płuczemy roszponkę i wrzucamy pojedyncze listki.



Wszystkie składniki mieszamy. 
Sałatkę uwielbiam jeść wymieszaną z łyżką jogurtu naturalnego i ziołami prowansalskimi albo sosem vinegret.
Można też dodać dowolne ulubione przyprawy i wymieszać z łyżką oleju rozcieńczonego w wodzie.

Oleju używam tylko rzepakowego i z oliwy z oliwek.

Sałatka jest pyszna, zaspokaja głód na długo, nie ma zbyt wiele kalorii za to dużo witamin i minerałów.


SMACZNEGO !!

niedziela, 8 maja 2011

Razowe muffinki jabłkowe

Skuszona postem Viollet postanowiłam upiec kolejne muffiny, będzie ich tu sporo bo ostatnio muffinki stały się moją miłością ;)
Posiadam blaszki silikonowe i zawsze robię muffinki w papilotkach. Zawsze też robię 12 na raz - muffinki wytrzymują w świeżości ok 3 dni i wolę je zrobić częściej. Zazwyczaj 6 robię w jednym smaku i 6 w innym :)

RAZOWE MUFFINKI JABŁKOWE



Składniki (na 6 muffinków):

- 2/3 szklanki mąki razowej pszennej
- 2 łyżki otrębów pszennych bądź zarodków pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i sody
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- jajko
- pół szklanki mleka
- 2/3 szklanki startych jabłek
- niecałe pół szklanki cukru brązowego lub fruktozy

opcjonalnie : migdały, orzechy, rodzynki, żurawina, słonecznik - co komu pasuje

 Przygotowanie:

W jednym naczyniu zmieszać wszystkie składniki suche czyli mąkę, otręby, płatki, sól, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. 
W drugim wymieszać jajko, mleko, olej, jabłka i dodać to do składników suchych.
Wymieszać (mogą być grudki).
Przelać do formy, tylko lekko wyrastają więc można nałożyć czubato ;)

Piec ok. 25min w temperaturze 180 stopni.

Muffiny wychodzą pyszne i zdrowe, mięsiste i lekko mokre. 





poniedziałek, 2 maja 2011

Fasolowe ciasto czekoladowe

FASOLOWE CIASTO CZEKOLADOWE
z diety South Beach


Przepis na blaszkę kwadratową 20x20

SKŁADNIKI:
puszka czerwonej fasoli (opłukanej) - bez cukru w składzie
4 jajka
2 łyżki oliwy
ok. 2/3 szklanki fruktozy lub słodzika w pudrze
łyżka czubata mleka odtłuszczonego w proszku
łyżka naturalnego jogurtu
łyżka zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki kakao odtłuszczonego (np. Wedel, Wawel ok 10-12% tłuszczu)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka olejku waniliowego
kawałki pokruszonej czekolady
płatki migdałów do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki mieszany mikserem, na koniec wsypujemy kawałki czekolady.
Całość przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź silikonowej.
Posypujemy płatkami migdałów z wierzchu. 

Pieczemy ok 30-40min.

Do ciasta można dodać dowolne dodatki typu żurawina, rodzynki, daktyle, figi etc. 
Wychodzi pyszne, czekoladowe i mokre.
Nie czuć fasoli- nie potrzeba tuczącej mąki!

POLECAM :)