Tym razem z rabarbarem!
Przepis inspirowany z TEGO bloga
Przepis na kwadratową blachę 21cm
Składniki:
CIASTO
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłego mleka
20g świeżych drożdzy
4 łyżki cukru brązowego
100gram rozpuszczonej margaryny
jedno żółtko
jedno jajko
trochę soli
dwie duże laski rabarbaru
KRUSZONKA
50gram rozpuszczonej margaryny
dwie łyżki cukru
dwie łyżki mąki
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozrabiamy łyżkę cukru, drożdże, łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę aby drożdze popracowały.
Mąkę przesiewamy, wrzucamy do niej jajko i żółtko, cukier, wlewamy margarynę i mieszankę z drożdżami, ugniatamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki.
Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę, układamy rabarbar (można go obtoczyć w cukrze, my lubimy mniej słodkie ciasta), na to kruszonkę i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40minut.
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Można je wykonać np. z truskawkami czy śliwkami.
Jest pyszne!
Super!
OdpowiedzUsuńu mnie na blogu do wygrania STYLOWE BUTKI, zapraszam
misscferreira.blogspot.com
Lubię ciacho drożdżowe ;) pysznie wygląda, zaraz zjem monitor :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;)
Pysznie wygląda i zapewne smakuje! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie,nowa notka! :
www.arynsa-arynsa.blogspot.com
uwielbiam ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuń