Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

czwartek, 10 maja 2012

Łosoś z zieloną soczewicą

Dzisiaj u mnie przepis prawie w pełni zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych blogów z inspiracjami - jadalne/pijalne.
Koniecznie zajrzyjcie na ten blog! Jest prowadzony z lekkością i smakiem, a przepisy naprawdę warto wypróbować.

Łosoś z zieloną soczewicą



Składniki (2 osoby):

 ok. 400 g fileta z łososia, przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz, sól, bazylia

 150 gram zielonej soczewicy
czerwona papryka,
jedna duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 suszone pomidory
oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Łososia przyprawiamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy ok. 15-20min. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min (my lubimy twardsze ziarenka). Na patelni podsmażamy cebulę z papryką pokrojoną w kostkę, dorzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec ugotowaną soczewicę i chwilę mieszamy aby składniki przeszły swoim smakiem. 

Uwagi:

Danie jest pyszne, pożywne i naprawdę lekkie. W pełni dokładnie takim składem można się nasycić i naprawdę świetnie się uzupełnia.
Ja nie lubię kaparów więc zamieniłam je na ukochane suszone pomidory. Pasują idealnie do tego zestawu :)


 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam lososia, ale dla mnie smazenie go na patelni to zbrodnia !:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zobaczenia jutro w Poznaniu ! :)))
    Klaudia :)

    OdpowiedzUsuń