Wieprzowina z warzywami według Pięciu Przemian
SKŁADNIKI:
0,5kg chudej szynki lub łopatki
cukinia
papryka
pół puszki groszku
pieczarki
puszka pomidorów
2 główki czosnku
świeży imbir
przyprawy: słodka i ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy patelnię (O), wlewamy trochę oleju rzepakowego (Z), wrzucamy pokrojoną ze skórką cukinię (Z), pieczarki pokrojone w talarki (Z), paprykę w paski (Z). Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę (M) i świeżo utartym imbirem (M) i dusimy ok 10-15 min.
Wrzucamy mięsko pokrojone w kawałki, kostkę (W) i dalej dusimy. Na koniec dorzucamy puszkę pomidorów (D) oraz przyprawiamy ostrą i słodką papryką (O). Na 10-15min przed podaniem dorzucamy groszek (Z), żeby nam się nie rozpadł przy dość długim gotowaniu.
Ja lubię jeść to danie z brązowym ryżem, mąż z plackiem ziemniaczanym. Taki trochę gulasz w innym wydaniu, jest pyszne i kolorowe.
Smacznego!
Jak zwykle u Ciebie smacznie, zdrowo i prosto :) podlizuję się, ale często korzystam z Twoich przepisów :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepisy się przydają :)))
OdpowiedzUsuń