Składniki:
1 średni banan - najlepiej przejrzały
0,3 szklanki cukru brązowego
0,3 szklanki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
1,5 szklanki startej marchewki
1,25 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. 0,25 szklanki rodzynek
ok. 0,25 szklanki żurawiny
ok. 0,25 orzeszków piniowych
ok. 0,25 szklanki połamanych orzechów włoskich orzechów włoskich
ok. 0,25 szklanki połamanych orzechów włoskich orzechów włoskich
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Średnią keksówkę (ok.25cm) wysmarować tłuszczem oraz wysypać mąką. Rozgnieść banana w misce, wymieszać z cukrem, olejem i marchewką. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać mąkę do mikstury bananowej do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać rodzynki i orzechy (ciasto będzie bardzo trwałe).
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 50-60min do suchego patyczka.
Przepis inspirowany z tego miejsca
Ciasto jest pyszne, pożywne, średnio słodkie i dość mokre. Chociaż to bomba kaloryczna jest warte grzechu i bardzo zdrowe!
I nie martwcie się - nie czuć marchewki :)
Bomba blog - super zdjecia i przepisy - nie moge sie doczekac na wiecej :D Pisz duzo :*
OdpowiedzUsuńDziekuje za cynk ;)
mniam - zjadłabym z chęcią :))
OdpowiedzUsuńUpieklam. Chyba wyszedl troche zakalec, bo srodek byl dosc gliniasty. Niemniej... I tak bylo pyszne :) z pewnoscia zrobie ponownie!
OdpowiedzUsuń