Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

środa, 31 sierpnia 2011

Kurczak w sosie kurkowo-śmietanowym na makaronie orkiszowym

Kurczak w sosie kurkowo-śmietanowym na makaronie orkiszowym


Składniki (na 3 porcje):

szklanka kurek
pół cebuli
kilka łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego o śmietankowym smaku
filet z kurczaka (ok. 300 gram)
przyprawa do kurczaka (ja używam rewelacyjną piri-piri)
sos sojowy
świeża pietruszka
trochę oleju
pieprz, sól

Przygotowanie

Kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy ulubioną przyprawą (aj piri-piri która nadaje kurczakowi charakteru i powoduje że jest przepysznie kruchy) bądź sosem sojowo-grzybowym, odstawiamy na ok 30-60minut aby przeszedł smakiem.
Kurki wraz z cebulą dusimy na małym ogniu do miękkości, można trochę doprawić solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i całym sosikiem dodajemy do kurek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy kilka minut. Dorzucamy śmietanę, możemy trochę zagęścić i mamy gotowy sos, który posypujemy świeżą pietruszką (doskonale się komponuje).

Danie to jest szybkie i pyszne, kurczak rozpływa się w ustach, rewelacyjnie smakuje z makaronem orkiszowym (ja kupuję z Goliarda) czy innym pełnoziarnistym oraz z dowolną sałatką.


Smacznego :)

Gorąco zachęcam do wykorzystania sezonu kurkowego oraz mrożenia ich na zimę, można wtedy poczuć smak schyłku lata nawet zimą.

1 komentarz: