Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

środa, 10 sierpnia 2011

Sernik jagodowy

W życiu zdarza nam się grzeszyć, ależ oczywiście, w tym świecie pyszności nie da się jeść tylko i wyłącznie zdrow,o a przy tym niskokalorycznie.
O tym serniku myślałam od kilku lat i zawsze mi było szkoda. Teraz jak nauczyłam się  przerabiać potrawy pod siebie nie byłabym sobą, gybym nie spróbowała zrobić go po swojemu ;)
Przepis pochodzi z tej strony i został z niej skopiowany w większości.

Zapraszam Państwa na 


SKŁADNIKI

Spód:

- opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
-ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepić dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut

Masa serowo-jagodowa:

- 700 g sera chudego w wiaderku (dr Oeteker ma świetne wartości)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki (płaskie)
- 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
- 400-500 ml jagód

Polewa:

-300g - 400g jogurtu greckiego
- 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
WYKONANIE:


Jagody miksujemy blenderem. Do miski wkładamy ser śmietankowy, wbijamy jajka, sypiemy mąkę i cukier wanilinowy. Całość miksujemy do połączenia się składników - krótko, na koniec dodajemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę).
Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ale wyłączonego na 15 min.
Studzimy sernik. 
Chłodzimy w lodówce - im dłużej tym smaczniejszy!

Sernik jest przepyszny, o smaku dotąd nieznanym :) Wklejam go tutaj, żeby go przypadkiem nie zgubić ;)

UWAGA!
Sernik jest mało słodki, jeśli lubisz słodsze spróbuj masę i dosłodź :)

6 komentarzy:

  1. Mmmmmm, zrobilam się głodna :)
    Pozdrawiam.



    ♥ Mój blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju smaku narobiłaś, uwielbiam jagody a wgl serniki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam... ale smakołyki:)

    zapraszam do mnie na rozdanie
    www.topmodeo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. najpiękniejszy sernik jaki widziałam! Uwielbiam ten kolor i jagody. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. jejuuuuuuuuuu :D wygląda tak pysznie!!! :)) koniecznie musze go kiedyś zrobić!! :))

    OdpowiedzUsuń