Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

piątek, 18 listopada 2011

Wariacje mięsno-warzywne

Wariacje mięsno-warzywne w formie zapiekanej



 SKŁADNIKI
(3 duże porcje)

 0,5kg mięsa drobiowego
Pół brokuła
Pół papryki czerwonej, zielonej, żółtej (albo dowolnie chociaż jedną)
6 średnich pieczarek
4 średnie ziemniaki
średnia cukinia
cebula
marchewka
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
opcjonalnie mozarella do posypania (albo inny ser)

sos: masło, świeży koperek i pietruszka, śmietana, przyprawy

Przygotowanie:

Warzywa - ziemniaki, brokuł. ,marchewka gotujemy na parze na miękko. Kroimy na paski, talarki - jak lubimy razem z papryką, cebulą, pieczarkami i cukinią. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i zołami prowansalskimi.
Mięsko dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Nakładamy na warzywa. Polewamy sosem. Przykrywamy mozarellą.
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15-20 min. 


SOS:
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy trochę mąki (nie za dużo), zalewamy mlekiem, mieszamy aby nie było grudek, dodajemy trochę śmietany. Doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem, tymiankiem, cząber i świeżo posiekanego koperki i natki pietruszki (tak dla smaku i aromatu).



Smakuje pysznie nawet odgrzewana na drugi dzień. Nie jest ciężkostrawna :) Sos można zrobić bardziej jogurtowy.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. zostawiam całuska za smaczne przepisy :))
    gdyby tego mięsa nie było-niebo!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam zapiekanek, a tą tak warzywną chętnie dziś zjadłabym na kolację. wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś w sam raz dla mnie! :-) duuużo warzyw, mięsko, sosik, ser...oj tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) i całkiem zdrowo :)

    PS. Jeśli chcesz zapraszam Cię serdecznie na moje rozdanie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń