Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

niedziela, 22 stycznia 2012

Dobry przepis na pełnoziarnisty chleb z maszyny do chleba

Od niedawna mam maszynę do chleba. Chleb ogólnie odbija się na mojej wadze, po prostu od niego tyję, także pyszny, domowy i ciepły chleb przyrządzamy z mężem tylko w soboty (ahh ten aromat chleba z samego rana...)

Ponieważ mieliśmy ogromy problem z zapadaniem się i opadaniem chleba kombinowaliśmy z przepisem aż mamy - idealny przepis na w pełni pełnoziarnisty chleb z maszyny. Może się komuś przyda :)



SKŁADNIKI
pół kilo mąki pełnoziarnistej lub pszennej (wtedy chlebek będzie biały i taki jak tostowy)
szklanka zimnej wody
jajko
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
paczka suchych drożdży (7gram)

opcjonalnie : ziarna

PRZYGOTOWANIE:

Do maszyny wlewamy wodę, na nią olej, jajko oraz sypiemy sól i cukier. Na to wrzucamy mąkę, my na mąkę wrzucamy ziarna dyni/słonecznika/siemię lnianę -cokolwiek lubicie. Na to suche drożdże.
Jeżeli ustawiamy na opóźniony start nie dodajemy jajka. 

Ustawiamy na program basic. 

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. Jajko?? Ok, sama do wczorajszego pełnoziarnistego dodałam sok z cytryny i mleko w proszku, ale jajko? po co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki miałam przepis, właśnie z jajkiem i chlebek wyszedł przepyszny, więc się przepisem podzieliłam :)

      Usuń
    2. Hm.. Dziwnie. Jeszcze się nie spotkałam z niedukanowym chlebem z jajkiem, dlatego się zastanawiałam jaka jest jego rola w tym przepisie, bo wydaje mi się ono całkowicie zbędne. Aż mam ochotę spróbować wersji z i bez, tak dla porównania ;) Ale na pewno dałabym mniej drożdży, bo już się przekonałam, że cała paczka na 1/2kg mąki to dla mnie za dużo, tym bardziej, że z 1,5-2 łyżeczek wyrasta równie pięknie :)

      Usuń
  2. Tak jak napisałam powyżej miałam ogromny problem z chlebem, który się zapadał do środka, czytałam tu i ówdzie że problem ten dotyczy wielu nowych posiadaczy maszyn do chleba, stąd jak wyszedł mi taki piękny zechciałam się nim podzielić, być może trafi tu ktoś taki jak ja i wyjdzie mu piękny chleb za 1 czy 2 razem a nie za jakimś 6 jak nam w domu ;) Robiłam wersje z i bez jajka i wyszedł naprawdę pyszny. Z drożdżami to też się zastanawiałam że jakoś dużo ale jak dałam połowę to się zapadał. Może zależy też jaką posiada się maszynę?Nie wiem, nie mam takiej wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. marzy mi się taka maszyna do chleba w domu, ale jakoś ciągle się mogę się zebrać i zakupić :D chlebek wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, chociaż mi niestety lekko opadł. Robiłam z mąki pełnoziarnistej, specjalnej do wypieku chleba/ Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Program basic? Powiedz ile czasu ma się piec ten chleb?Ja mam maszynę do chleba MULINEX i w nim nie mam programu basic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basic to ten pierwszy zazwyczaj, podstawowy program. U mnie trwa 3h.

      Usuń
  6. U mnie w instrukcji do maszyny jest info, że jak chleb się zapada, to jest za dużo drożdży lub wody albo za mało mąki.

    A basic to nie jest po prostu program podstawowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wychodzi na to, że wlewaliśmy zbyt dużo wody :)

      Usuń