Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

piątek, 28 września 2012

Aromatyczna zupa dyniowa według Pięciu Przemian

Aromatyczna zupa dyniowa według Pięciu Przemian


Składniki (średni garnek zupy):

ok. 1kg dyni (bez skórki i pestek, pokrojona w kostkę)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok 1,5l bulionu warzywnego lub mięsnego
oliwa z oliwek
cytryna
liście laurowe
przyprawy: curry, słodka papryka, tymianek

Przygotowanie:

Na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Do rozgrzanego garnka z gorącą wodą (O) wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię (Z). Dorzucamy cebulę (Z), mieszamy. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (M) oraz bulion (W), ewentualnie rozmieszaną kostkę z obniżoną zawartością soli w wodzie. Następnie łyżeczkę soku z cytryny (D), trzy liście laurowe (O), łyżeczkę albo więcej słodkiej papryki (O), trochę masła (Z). Gotujemy do miękkości dyni. 
Przyprawiamy tymiankiem (M), curry (M), solą (W). 
Blendujemy na zupę krem, sypiemy pietruszką (D) choć niekoniecznie. 

Uwagi:
Zupę możemy podać z grzankami z pełnoziatnistego/żytniego pieczywa. 
Mi najlepiej smakuje pita w kubku jako zupa krem. Idealna na kolacje. Lekko słodkawa, aromatyczna.

2 komentarze: