Faszerowana cukinia
Składniki (4 porcje):
2 duże cukinie
0,5kg mięsa mielonego z indyka/kurczaka
pół czerwonej papryki
cebula
marchewka
6 pieczarek
koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
15dag mozarelli
olej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, curry, kurkuma, słodka papryka
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wydrążamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i bazylią. Tarkujemy marchewkę, cebulę i pieczarki.
Mięso smażymy na oleju, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, jak już jest gotowe dodajemy potarkowane warzywa oraz pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy przyprawami, następnie całość dusimy przez 10-15min.
Dodajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i całość mieszamy jeszcze przez 5min.
Tak przygotowany farsz nakładamy na cukinię, lekko ugniatamy łyżką, kładziemy na to cienkie plasterki mozarelli, wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 20 minut 180 stopni.
Uwagi:
Jedna połówka cukinii to dla mnie wystarczający obiad. Świetnie pasuje z grzankami czosnkowymi. Połówka cukinii i trzy grzanki czosnkowe z pełnoziarnistego pieczywa to wersja dla większego niż ja głodomora. Można ją podać z dowolną surówką czy ewentualnie z frytkami ale jak dla mnie danie jest kompletne. Można zalać większą ilością sosu pomidorowego.
Przygotowuje się szybko, starczy dla 4 osobowej rodziny, jest smaczne, pożywne, zdrowe i niezbyt wysoko kaloryczne.
Syci na długo!
Uwielbiam i faszeruję czym się da, najczęściej ryżem z warzywami :) Pyszota!
OdpowiedzUsuńZrobiłam się strasznie głodna! :P
OdpowiedzUsuńrobiłam coś takiego :) pychota :)
OdpowiedzUsuńOoo, to Dezemka też gotuje? ;) Kiedyś ci kochana podkradnę ten przepis, bo wygląda smakowicie i aż się prosi o wypróbowanie.
OdpowiedzUsuń