Koniecznie zajrzyjcie na ten blog! Jest prowadzony z lekkością i smakiem, a przepisy naprawdę warto wypróbować.
Łosoś z zieloną soczewicą
Składniki (2 osoby):
ok. 400 g fileta z łososia, przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz, sól, bazylia
150 gram zielonej soczewicy
czerwona papryka,
jedna duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 suszone pomidory
oliwa z oliwek
czerwona papryka,
jedna duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 suszone pomidory
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Łososia przyprawiamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy ok. 15-20min.
Soczewicę
płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min (my lubimy twardsze
ziarenka). Na patelni podsmażamy cebulę z papryką pokrojoną w kostkę,
dorzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Na koniec ugotowaną soczewicę i chwilę mieszamy aby składniki
przeszły swoim smakiem.
Uwagi:
Danie jest pyszne, pożywne i naprawdę lekkie. W pełni dokładnie takim składem można się nasycić i naprawdę świetnie się uzupełnia.
Ja nie lubię kaparów więc zamieniłam je na ukochane suszone pomidory. Pasują idealnie do tego zestawu :)
Uwielbiam lososia, ale dla mnie smazenie go na patelni to zbrodnia !:))
OdpowiedzUsuńDo zobaczenia jutro w Poznaniu ! :)))
OdpowiedzUsuńKlaudia :)
Wręcz ubóstwiam łososia :)
OdpowiedzUsuń