Kurczak nadziewany szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
dwie piersi kurczaka
100 gram szpinaku
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
olej rzepakowy/ oliwa z oliwek
przyprawy: piri piri, sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Pierś przekroić w poprzek, rozbić delikatnie, posypać przyprawami ( u nas bazylia, sól, pieprz i piri-piri). Szpinak wrzucić na rozgrzany olej, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć do miękkości.
Szpinak rozłożyć na kurczaka, dołożyć suszone pomidory (średnio 2-3 sztuki do jednego kawałka), zawinąć jak naleśnik, przygnieść boki z mięsa, delikatnie przełożyć na tą samą patelnię (musi być rozgrzana) co szpinak (wtedy przejdzie smakiem), po położeniu mięsa zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem bez obracania aż do białości mięsa (włókna się zetną i paczuszka się nie rozwali), następnie przewrócić na drugą stronę i podpiec.
Kurczak w takiej postaci jest miękki, soczysty i naprawdę pyszny.
Podałam z :
kuskusem z łyżeczką masła, gałką muszkatołową oraz cząbrem
surówką z pora i kalarepy na jogurcie (choć według mnie średnio ona pasuje, ale mój mąż był zachwycony)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz