Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

niedziela, 15 maja 2011

Ciasto drożdzowe z rabarbarem

Niestety nie zawsze uda mi się w domu przemycić w 100% zdrowe posiłki, niektórych rzeczy nie da się po prostu zastąpić, no bo na co zamienić przepyszne ciasta drożdzowe z owocami?

Tym razem z rabarbarem!
Przepis inspirowany z TEGO bloga


Przepis na kwadratową blachę 21cm

Składniki:

CIASTO
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłego mleka
20g świeżych drożdzy
4 łyżki cukru brązowego
100gram rozpuszczonej margaryny
jedno żółtko
jedno jajko
trochę soli

dwie duże laski rabarbaru

KRUSZONKA
50gram rozpuszczonej margaryny
dwie łyżki cukru
dwie łyżki mąki

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozrabiamy łyżkę cukru, drożdże, łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę aby drożdze popracowały. 
Mąkę przesiewamy, wrzucamy do niej jajko i żółtko, cukier, wlewamy margarynę i mieszankę z drożdżami, ugniatamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. 
Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę, układamy rabarbar (można go obtoczyć w cukrze, my lubimy mniej słodkie ciasta), na to kruszonkę i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40minut. 

Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Można je wykonać np. z truskawkami czy śliwkami. 
Jest pyszne!




4 komentarze:

  1. Super!
    u mnie na blogu do wygrania STYLOWE BUTKI, zapraszam
    misscferreira.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciacho drożdżowe ;) pysznie wygląda, zaraz zjem monitor :D
    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i zapewne smakuje! :)

    zapraszam do mnie,nowa notka! :

    www.arynsa-arynsa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasto z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń