Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

sobota, 10 września 2011

Siekany kurczak z orzechami włoskimi według Pięciu Przemian

Danie to lekko zmodyfikowane przeze mnie pochodzi z książki Barbary Temelie - Gotowanie według Pięciu Przemian.

Siekany kurczak z orzechami włoskimi na brązowym ryżu
według Pięciu Przemian


Składniki:

filet z kurczaka
mielone orzechy włoskie (można całe)
imbir 
średnia cebula
czarny sezam
pieczarki
sherry
trochę masła lub/i oleju sezamowego
sos sojowy
słodka papryka, sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię (O) wrzucamy kawałek masła i trochę oleju sezamowego - ja łączę te dwa smaki (Z), dodaję zmielone orzechy włoskie - płaską łyżkę - można pokruszone w kawałkach (Z), wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę (M) i posypuję imbirem (M) następnie sól (W) i trochę wody, żeby był sosik (W) i podduszam.
Kolejno dodaję pokrojony w kostki filet z kurczaka (D) i przyprawiam słodką papryką (O), czekam aż kurczak się podsmaży. Wrzucam świeżo prażony sezam (Z) oraz pokrojone w kawałki pieczarki (Z).
Na koniec zalewam odrobiną sherry - około łyżki (M) oraz doprawiam sosem sojowym (W).

Danie podaję ze świeżo ugotowanym brązowym ryżem.

Jest rozgrzewające, odżywcze, pożywne oraz bardzo syci a przy tym przygotowuje się je błyskawicznie (krócej niż gotuje się ryż)

2 komentarze:

  1. Lubię takie dania twoje strasznie smacznie wygląda :)

    Bardzo fajny blog

    Zapraszam do siebie wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!
    Kiedyś bardzo interesowałam się gotowaniem wg 5 przemian, dietetyką chinśką, kuchnia Ajurwedyjską;)

    OdpowiedzUsuń