Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

środa, 12 września 2012

Kasza Jaglana ze świezymi śliwkami i płatkami migdałowymi według Pięciu Przemian

Kasza Jaglana ze świezymi śliwkami i płatkami migdałowymi według Pięciu Przemian


Składniki (jedna porcja):

40 gram kaszy jaglanej
100 gram śliwek
10 gram suszonych płatków migdałów
łyżeczka miodu
świeży imbir
kardamon (ewentualnie cynamon), sól, trochę soku z cytryny


Przygotowanie:

Do gorącej wody (O) wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną (Z), gotujemy na małym ogniu, wody powinno być trochę więcej niż kaszy, nie za dużo, choć ja wolę na śniadanie taką jaglaną zupkę jak widać powyżej :)
Kasza dusi się do miękkości jakieś 10-15min, do niej dorzucamy pokrojone w kostkę śliwki (Z), płatki migdałów (Z), łyżeczkę miodu (Z) choć ja nie słodzę, więc mi wystarcza pół, byleby tylko był pyszny smak. Na to wrzucam niewielki plasterek świeżego imbiru pokrojonego w cieniutką kosteczkę (M). Przyprawiam kardamonem (M), można też przyprawić cynamonem w przemianie ziemi. Potem trochę soli (W) i na koniec skrapiam sokiem z cytryny (D). 
Potrawę duszę jeszcze chwilę, aby śliwki rozmiękły. 

Uwagi
Posiłek ten idealnie nadaje się na pierwsze zimniejsze jesienne dni, ale także zimą z innymi świeżymi bądź suszonymi owocami.
Kaszę jaglaną można oczywiście wcześniej podprażyć, wtedy lepiej usuwa wilgoć.
Posiłek mimo wszystko można przygotować szybko w międzyczasie ubierając się czy malując :) Jest pożywny i syty.

2 komentarze:

  1. Z całego składu, tylko śliwki mnie przekonuję, wolę jednak je zjeść same:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, ale mi ochoty narobiłas ! Nawet sobie tego nie wyobrazasz :)
    Klaudia :)

    OdpowiedzUsuń