Nie wyrażam zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie ani jakiekolwiek inne używanie zdjęć, treści, elementów graficznych z mojego bloga.

sobota, 12 stycznia 2013

Pełnoziarniste kokardki z ciecierzycą i pomidorami

Pełnoziarniste kokardki z ciecierzycą i pomidorami


Składniki (3-4 porcje):
250 gram pełnoziarnistego makaronu kokardki Lubella
2 puszki pomidorów całych
6-7 ząbków czosnku
puszka ciecierzycy
czerwona cebula lub dymka ze szczypiorkiem (ja dałam akurat dymkę)
ok. 2/3 listków bazylii z doniczki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, imbir, cukier brązowy
opcjonalnie: parmezan lub mozarella

Przygotowanie:
Czosnek obieramy i cienko kroimy. Dusimy krótki czas na 2 łyżkach oliwy z oliwek, dorzucamy cebulę lub dymkę ze szczypiorkiem pokrojone w kostkę, przyprawiamy suszonym imbirem i chwilę dusimy. W tym czasie gotujemy makaron. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem lub praską w osobnym naczyniu, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż się zagotuje. Do pomidorów dorzucamy ciecierzycę z puszki. Całość przyprawiamy ok. łyżeczką brązowego cukru oraz ostrą papryką. Mieszamy sos z makaronem, dorzucamy poszatkowaną świeżą bazylię. Mieszamy aby wszystko przeszło smakiem. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub mozarellą. 
Smacznego!



Przepis zaczerpnięty od Buddy Valastro :)

4 komentarze:

  1. fajne smaki połączyłaś - wyszło apetycznie i na pewno sycąco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko i pewnei smakuje również az mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń